Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's


Přírodní jablečný ocet je mimo jiné i léčivý a čistící elixír – přírodně vznikající antibiotikum a antiseptikum, které ničí zárodky a bakterie. Důvod, proč v dnešní době téměř zcela vymizel nepasterovaný nefiltrovaný jablečný ocet z regálů je ten, že převážná většina spotřebitelů nakupuje raději očima a tmavá barva hustého přírodního jablečného octa s usazeninou se může zdát na pohled neatraktivní.
Jablečný ocet je jediným octem, který nevyvolává v těle kyselou reakci. Většina dnes konzumované potravy tuto kyselou reakci způsobuje a překyselené tělo je živnou půdou pro většinu nemocí a bakterií. Přírodní syrový jablečný ocet pomáhá tuto kyselou reakci neutralizovat, podobně jako konzumace syrového ovoce a zeleniny, a tak přispívá k dosahování optimálního zdravotního stavu a imunity.

Nepasterovaný jablečný ocet v sobě především uchovává veškeré hodnoty a látky skryté v jablkách. Ne nadarmo se říká ‚One apple a day will keep the doctor away‘ (jedno jablko denně a doktora není třeba). A pochopitelně  je jablečný ocet velmi chutným základem salátových dresingů, omáček, marinád, polévek a dalších pokrmů. Je toho opravdu hodně, čím je jablečný ocet zajímavý, nicméně je potřeba mít na paměti, že jediný jablečný ocet, který si zachovává tyto úžasné vlastnosti. je přírodní nedestilovaný a nefiltrovaný ocet vyrobený z jablek.

Jablečný ocet:
  • Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky.
  • Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou (asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme dřevěnou vařečkou.
  • Necháme kvasit alespoň měsíc (octovou blánu nesbírejte- nechte ji ve sklenici), pak šťávu můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto.
  • Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme minimálně na 3 - 6 týdnů do chladu.
  • Několikrát scedíme – mj. kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu. Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.
  • Kdyby se však na povrchu objevil kal či pěna, musíme povrch tekutiny zakrýt čistým plátýnkem, aby se dále netvořil (ocet by pak měl nepříjemně nahořklou chuť). 
  • Během kvašení ocet ochutnáváme a jakmile se nám zdá dostatečně kyselý, stočíme jej do čistých lahví pomocí nálevky, láhve zazátkujeme. 
  • Ukládáme je naležato.
Jablečný ocet je výborným pomocníkem při redukční dietě: Ráno před snídaní smíchejte lžíci jablečného octa se sklenicí vody nebo pomerančové šťávy a vypijte. Tento proces dělejte i před obědem i před večeří. Jablečný ocet můžete přidat i do jogurtu. Zaktivizuje a urychlí se látková přeměna a tělo se zároveň zbaví škodlivin.

Víte, na co se ještě dá použít?

Pokud ráno vypijete pohár vlažné vody s lžičkou jablečného octa a medu, šetrně povzbudíte pohyb střev.

Žaludeční a střevní potíže zmírníte vypitím octové vody (2 lžičky jablečného octa na 1 sklenici vody).
 
Při bolestech v krku smíchejte velký pohár vlažné vody s lžící jablečného octa a několikrát denně vykloktejte.

Postižené místo po bodnutí hmyzem natírejte čistým octem. Rána se dezinfikuje a přestane svědit.

 Pití octové vody ve formě kůry účinně pomáhá při revmatických potížích a bolestech kloubů.

Pročistí organizmus. Draslík a kyseliny obsažené v jablečném octě pomáhají vyplavovat jedy z těla.

Podporuje prokrvení a díky vitaminům a minerálům se napne pokožka a posílí se vlasy a nehty.

kudlanka.cz

0 komentářů:

Okomentovat