Domácí pesto
Co vlastně
pesto znamená? Pesto je taková, povětšinou zelená, pikantní pasta nebo můžeme
říci pomazánka, která se zrodila ve slunné Itálii. Samotný název PESTO je
odvozen z italského slova pestello, což v češtině znamená palička. Pesto se
totiž původně připravovalo ručně v těžkém kameninovém nebo mramorovém hmoždíři
za pomocí paličky, ze stejného materiálu, a od toho ten název. V současnosti už
hmoždíř úspěšně nahradil elektrický mixer. Dnes se samotnou přípravou pesta
nemusíte zabývat, protože jej koupíte v kterémkoli supermarketu a máte na výběr
hned z několika druhů, které se liší jak chutí, kvalitou, tak samozřejmě i
druhem použitých ingrediencí.
Ovšem domácí
je domácí... a navíc, máme možnost uplatnit vlastní nápady při samotné
přípravě. Základ pravého italského pesta tvoří čerstvé bazalkové listy, česnek,
olivový olej a parmazán. Kromě základních surovin můžeme přidat i další, jako
třeba čili papričky, sušená rajčata, piniová semínka, vlašské nebo lískové
oříšky, dokonce i bramboru nebo žloutek, ocet, různá koření nebo můžeme použít
jiný druh oleje než olivový. Záleží na tom, k čemu pak chceme pesto použít, zda
do polévky, jako pomazánku, či k ochucení masa nebo těstovin.
Základní
suroviny pro přípravu: hrst čerstvých listů bazalky, malá hrstka petrželových
lístků, 1 čajová lžička nahrobno nakrájených piniových semínek, tři stroužky
pasírovaného česneku, cca jedna polévková lžíce kvalitního olivového oleje
lisovaného za studena, pár kapek bílého balsamico octa a jemně nastrouhaný
parmazán. Pokud nemáme k dispozici parmazán, použijeme mořskou sůl.
Samotná
příprava: Do hmoždíře dáme pasírovaný česnek a postupně přidáváme bazalku a
petrželku nakrájené nahrubo. Směs rozmělníme paličkou na jemnou pastu za
postupného přilévání olivového oleje. Přihodíme nakrájená piniová semínka,
lehce zakápneme octem a přisypeme parmazán, pokud jej máme k dispozici (pokud
nemáme, jen lehce osolíme).
Takto
připravené pesto je ideálním základem pro ochucení těstovin, ať už
bezlepkových, celozrných nebo semolinových. Nabízí se nám ovšem velký prostor k
vlastní kreativitě. Zkuste do směsi třeba přihodit lístky máty nebo meduňky
nebo místo piniových semínek přisypat mleté vlašské ořechy.
Nebojte se
experimentovat!
Důležité je,
že si své pesto připravíte s láskou...
facebook Vařte s Láskou (Svatava)
0 komentářů:
Okomentovat