Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's





Domácí pesto

Co vlastně pesto znamená? Pesto je taková, povětšinou zelená, pikantní pasta nebo můžeme říci pomazánka, která se zrodila ve slunné Itálii. Samotný název PESTO je odvozen z italského slova pestello, což v češtině znamená palička. Pesto se totiž původně připravovalo ručně v těžkém kameninovém nebo mramorovém hmoždíři za pomocí paličky, ze stejného materiálu, a od toho ten název. V současnosti už hmoždíř úspěšně nahradil elektrický mixer. Dnes se samotnou přípravou pesta nemusíte zabývat, protože jej koupíte v kterémkoli supermarketu a máte na výběr hned z několika druhů, které se liší jak chutí, kvalitou, tak samozřejmě i druhem použitých ingrediencí.



Ovšem domácí je domácí... a navíc, máme možnost uplatnit vlastní nápady při samotné přípravě. Základ pravého italského pesta tvoří čerstvé bazalkové listy, česnek, olivový olej a parmazán. Kromě základních surovin můžeme přidat i další, jako třeba čili papričky, sušená rajčata, piniová semínka, vlašské nebo lískové oříšky, dokonce i bramboru nebo žloutek, ocet, různá koření nebo můžeme použít jiný druh oleje než olivový. Záleží na tom, k čemu pak chceme pesto použít, zda do polévky, jako pomazánku, či k ochucení masa nebo těstovin.

Základní suroviny pro přípravu: hrst čerstvých listů bazalky, malá hrstka petrželových lístků, 1 čajová lžička nahrobno nakrájených piniových semínek, tři stroužky pasírovaného česneku, cca jedna polévková lžíce kvalitního olivového oleje lisovaného za studena, pár kapek bílého balsamico octa a jemně nastrouhaný parmazán. Pokud nemáme k dispozici parmazán, použijeme mořskou sůl.


Samotná příprava: Do hmoždíře dáme pasírovaný česnek a postupně přidáváme bazalku a petrželku nakrájené nahrubo. Směs rozmělníme paličkou na jemnou pastu za postupného přilévání olivového oleje. Přihodíme nakrájená piniová semínka, lehce zakápneme octem a přisypeme parmazán, pokud jej máme k dispozici (pokud nemáme, jen lehce osolíme).


Takto připravené pesto je ideálním základem pro ochucení těstovin, ať už bezlepkových, celozrných nebo semolinových. Nabízí se nám ovšem velký prostor k vlastní kreativitě. Zkuste do směsi třeba přihodit lístky máty nebo meduňky nebo místo piniových semínek přisypat mleté vlašské ořechy.

Nebojte se experimentovat!

Důležité je, že si své pesto připravíte s láskou...


facebook Vařte s Láskou (Svatava)

0 komentářů:

Okomentovat