Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's


Jsou dny, kdy se cítíme skvěle a jsme plné elánu a energie. Někdy zase klesne nálada pod bod mrazu, a máme pocit, že je nám minimálně o deset let víc. Spousta lidí, a není jich málo, se však cítí starší nebo naopak výrazně mladší prakticky neustále. Jejich skutečný věk zkrátka neodpovídá stavu jejich psychiky. Velký rozdíl mezi „psýché“ a „fýzis“ nám může komplikovat život.
Rozhlédněte se kolem sebe a určitě jich pár odhalíte. Je to třeba vaše sousedka, žena v nejlepších letech, která se chová a obléká jako studentka gymnázia. Nebo mladík, který na svých bedrech zamračeně nese tíhu odpovědnosti za celý svět. I to jsou příklady lidí, jejichž kalendářní věk se neshoduje s psychickým stářím. Jejich duše se trápí v mnohem starším nebo naopak mladším těle. Může se samozřejmě stát, že oni sami jsou se sebou spokojeni, ale pak to většinou bývá tak, že trpí jejich okolí.


V souladu s věkem
Renée Ross, novozélandská psychiatrička, se věnuje zkoumání psychického věku už 12 let. Za tu dobu vyšetřila více než 5000 lidí a na základě toho potvrdila, že pouze u každého pátého člověka psychický věk odpovídá jejich datu narození. U 38 % lidí se prokázalo, že je jejich duše mladší než fyzické tělo a dokonce celých 55 % osob se cítí mnohem starší. „Při odhadu psychického věku se berou v úvahu takové vlastnosti, jako je odpovědnost, sociální kontakty nebo schopnost spontánního jednání,“ říká Renée Ross.  "Zpočátku mi nepřipadalo, že by měl tento nesoulad nějaký praktický význam. Pak jsem si ale začala všímat, jak jsou jednotliví respondenti spokojeni se svým životem. Ukázalo se, že ti, u nichž je psychika v souladu s občanským průkazem, jsou mnohem šťastnější a méně nervózní. Čím jsou ale rozdíly větší, tím více se objevují psychické poruchy. Například lidé, kteří se cítí o 10 let starší, trpí až 4x více depresemi než ti „normální“. Mívají také častěji problémy v zaměstnání. Naopak ti, kteří jsou psychicky o deset let mladší, než je jejich skutečný věk, mají potíže s navazováním a udržením partnerských a přátelských vztahů".


Přezrálí
Jsou děti, které vypadají jakoby dospěle už ve školním věku. Podle psychologů je to projev osobnosti. Takový kluk nebo holčička v podstatě nevyhledávají hračky, zato si nenechají ujít třeba sledování pořadů na Discovery Channel. Důvodem takového chování u dětí může být fakt, že nemají sourozence, nechodí do školky a dokud nenastoupí do první třídy, prakticky nepřijdou do kontaktu s dětmi stejného věku. Vyjadřují se jako dospělí a podobně tráví i svůj volný čas. Je jasné, že pak vypadají mnohem starší než by měly a chybí jim dětská bezstarostnost. Nejlépe se cítí ve společnosti starších lidí a pečlivě zvažují každý krok. Podobně se chovají i lidé, kteří se ke zrychlenému psychickému stárnutí dostali v důsledku těžkých životních podmínek. Příkladů z praxe je mnoho. Jako děti měli možná na starost mladší sourozence, nemocnou babičku nebo museli přijmout odpovědnost za rodinu, protože matka či otec měli nějaké problémy.

Omlazující léčba
Dospělí, kteří nikdy nebyli bezstarostnými dětmi, většinou nedokážou odolat síle a pokušení okamžiku a užívají si plnými doušky vše, co jim přijde do cesty. Na následky v tu chvíli vůbec nemyslí. Typickým příkladem bývá třeba příležitostný sex, což mívá negativní dopad na jejich partnerský vztah. Těmto lidem doporučují psychologové vyřádit se někde v zábavním centru v davu spokojených skotačících dětí. Tím se odreagují a na chvíli se zase stanou dětmi.


Věčné děti
Jejich typickým výrokem je: „Jsem příliš mladý na…“ Je jedno, zda se to týká manželství či jiného závazku. Ve velké většině jde o muže, jejichž psychický věk se ustálil někde kolem osmnácti. Datum jejich narození přitom prozrazuje blížící se padesátiny. Často jsou to muži, na které maminky nedaly dopustit, doma měli první poslední a nic je nenutilo k tomu, aby nesli vlastní zodpovědnost. I takové typy se žení, ale většinou díky krátkému milostnému vzplanutí, a pokud mají děti, určitě je neplánovali. Mají rádi svůj klid a pohodlí a po práci odpočívají při sklence whisky. Neustále sní o zbohatnutí, nápravě světa, který jim křivdí a vlastně pořád na něco čekají.

Poznání zralosti
Věčné děti nejsou ochotné dozrát. Aby se mohly změnit, musí se ocitnout v situaci, která je donutí převzít odpovědnost, např. za sebe, za osud firmy nebo nemocných rodičů. Pomoci mohou i dlouhé upřímné rozhovory s osobou stejného pohlaví, která je ale mnohem starší. Dobrým a účinným řešením bývá také psychoterapie.


PSYCHOTEST
Váš psychický věk

Jak byste chtěl/la strávit svoji vysněnou dovolenou?
a) Nechávám děti u rodičů a projedu Asii autostopem
b) Prošmejdím s kamarádkou všechny výprodeje, s kamarádem zajímavé bary v Paříži.
c) Plavu a ležím na pláži, už léta o tom sním
d) Jaký to má význam, co bych já chtěl/la? Musím se starat o muže/ženu a o děti.

Jak se cítíte, když jdete se synovcem do zábavního parku?
a) Bavím se možná víc ne děti kolem mě. Nechávám synovce a svezu se na horské dráze
b) Je mi fajn. Slibuji synovci, že zorganizuji výlet pro celou jeho třídu.
c) Bohužel nesnáším jízdu na kolotoči. Možná si koupím jenom cukrovou vatu.
d) Nesnáším zábavní parky. Věnuji se ale synovci a protrpím tam tři hodiny.

Cítíte, že jste nachlazený/ná, co uděláte?
a) Zavolám mámě, aby mi přinesla něco dobrého. Vezmu si aspirin, vypnu telefon a lehnu si.
b) Volám všem, se kterými jsem se za poslední tři dny setkal/la, a varuji je.
c) Snažím se dodělat to nejnutnější a potom si jdu lehnout.
d) Beru si léky a jdu uvařit oběd. Určité věci se udělat musí.

Chcete jít do kina s přítelkyní/přítelem, matkou nebo partnerem/partnerkou, ale oni už ten film viděli. Co uděláte?
a) Smutně je poprosím, někdo se mnou určitě půjde.
b) Pošlu všem pracovníkům své firmy e-mail a do hodiny mám patnáct ochotných lidí, kteří se mnou budou chtít jít.
c) Půjdu s nimi na jiný film. Tenhle určitě bude brzy na DVD.
d) Je mi to líto. Nikam nepůjdu.



Převaha odpovědí a:
Máte duši dítěte a život si chcete jenom užívat. Jste egocentrik/egocentrická, muži/ženy si o vás myslí, že jste pedant a spolupracovníci vás považují za bezohledného/nou. Bylo by dobré dospět. Položte si třeba několikrát denně otázku: Jak se cítí lidé v mém okolí, když tohle dělám?

Převaha odpovědí b:
Vaše psychické stáří je 16 – 18 let. Máte v sobě mladický zájem, často spíš touhy, chybí vám kritický pohled a stále přeceňujete vlastní síly. Pro osoby velmi mladé je typická potřeba přátelství. Přejete si za každou cenu změnit svět.

Převaha odpovědí c:
Váš psychický věk se prakticky rovná kalendářnímu. Jste zodpovědný/ná, ale daří se vám rovněž skákat štěstím jako malému dítěti. Vše je téměř v ideálních proporcích. Nejste příliš přesvědčený/ná o svých schopnostech. Bylo by dobré mít jednou týdně několik hodin pro sebe, na procházku, nákupy, kino.

Převaha odpovědí d:
Váš psychický věk odpovídá stáří 75 let. Málo se smějete a často naříkáte. Máte pocit, že vás ostatní využívají a jste neustále unavený/ná. Je možné to změnit. Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Můžete si napsat na kartičky jména lidí, na které se můžete spolehnout. Schůzka s někým z nich u kávy vám vrátí dobrou náladu. Někdy stačí jednoduše vyjít z domu.

0 komentářů:

Okomentovat