Přírodní jablečný ocet je mimo jiné i léčivý a čistící
elixír – přírodně vznikající antibiotikum a antiseptikum, které ničí zárodky a
bakterie. Důvod, proč v dnešní době téměř zcela vymizel nepasterovaný
nefiltrovaný jablečný ocet z regálů je ten, že převážná většina spotřebitelů
nakupuje raději očima a tmavá barva hustého přírodního jablečného octa s
usazeninou se může zdát na pohled neatraktivní.
Jablečný ocet je
jediným octem, který nevyvolává v těle kyselou reakci. Většina dnes konzumované
potravy tuto kyselou reakci způsobuje a překyselené tělo je živnou půdou pro
většinu nemocí a bakterií. Přírodní syrový jablečný ocet pomáhá tuto kyselou
reakci neutralizovat, podobně jako konzumace syrového ovoce a zeleniny, a tak
přispívá k dosahování optimálního zdravotního stavu a imunity.
Nepasterovaný
jablečný ocet v sobě především uchovává veškeré hodnoty a látky skryté v
jablkách. Ne nadarmo se říká ‚One apple a day will keep the doctor away‘ (jedno
jablko denně a doktora není třeba). A pochopitelně je jablečný ocet velmi chutným základem
salátových dresingů, omáček, marinád, polévek a dalších pokrmů. Je toho opravdu
hodně, čím je jablečný ocet zajímavý, nicméně je potřeba mít na paměti, že
jediný jablečný ocet, který si zachovává tyto úžasné vlastnosti. je přírodní
nedestilovaný a nefiltrovaný ocet vyrobený z jablek.
Jablečný ocet:
- Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky.
- Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou (asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme dřevěnou vařečkou.
- Necháme kvasit alespoň měsíc (octovou blánu nesbírejte- nechte ji ve sklenici), pak šťávu můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto.
- Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme minimálně na 3 - 6 týdnů do chladu.
- Několikrát scedíme – mj. kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu. Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.
- Kdyby se však na povrchu objevil kal či pěna, musíme povrch tekutiny zakrýt čistým plátýnkem, aby se dále netvořil (ocet by pak měl nepříjemně nahořklou chuť).
- Během kvašení ocet ochutnáváme a jakmile se nám zdá dostatečně kyselý, stočíme jej do čistých lahví pomocí nálevky, láhve zazátkujeme.
- Ukládáme je naležato.
Jablečný ocet
je výborným pomocníkem při redukční dietě: Ráno před snídaní smíchejte lžíci
jablečného octa se sklenicí vody nebo pomerančové šťávy a vypijte. Tento proces
dělejte i před obědem i před večeří. Jablečný ocet můžete přidat i do jogurtu.
Zaktivizuje a urychlí se látková přeměna a tělo se zároveň zbaví škodlivin.
Víte, na co se ještě dá použít?
Pokud ráno vypijete pohár vlažné vody s lžičkou jablečného
octa a medu, šetrně povzbudíte pohyb střev.
Žaludeční a střevní potíže zmírníte vypitím octové vody (2
lžičky jablečného octa na 1 sklenici vody).
Při bolestech v krku smíchejte velký pohár vlažné vody s
lžící jablečného octa a několikrát denně vykloktejte.
Pití octové vody ve formě kůry účinně pomáhá při revmatických potížích a
bolestech kloubů.
Pročistí organizmus. Draslík a kyseliny obsažené v jablečném
octě pomáhají vyplavovat jedy z těla.
Podporuje prokrvení a díky vitaminům a minerálům se napne
pokožka a posílí se vlasy a nehty.
kudlanka.cz
0 komentářů:
Okomentovat