1 porce | Pro oslabenou slinivku je tento vývar velmi
prospěšný, obzvlášť v rekonvalescenci po zánětu slinivky.
Ingredience:
50 g jemných ovesných vloček BIO
700 ml vody
špetka mořské soli
Ovesné vločky jsou známy svými léčivými účinky na lidský
organizmus již velmi dlouho. Víte-li co jsou to zažívací problémy, tak možná
uvítáte recept na jednoduchou léčivou polévku.
Ovesné vločky nasypeme do kastrolu a zalijeme vodou.
Přivedeme k varu. Vaříme 3–5 minut, až je obsah v řídké kašovité konzistenci.
Vývar přecedíme přes hrubší cedník do talíře a lehce přisolíme.
Necháme mírně prochladnout a podáváme.
Poznámka: Tento léčivý vývar je vhodné zařadit po akutním
záchvatu slinivky a po jeho léčbě krátkodobým půstem. Je přímo pohlazením pro
žaludeční sliznici a nedráždí slinivku. Zbylé nepropasírované ovesné vločky na
sítu po půstu nejíme, ale můžeme je použít do pomazánek, do polévek, do placek
a podobně, samozřejmě že pro druhé…:-)
Nemáme-li právě problémy, vývar necedíme a pro přísun
kvalitní vlákniny sníme i s vločkami. Můžeme jej jíst jako polévku s trochou
petrželky nebo na sladko jako řídkou kaši. V tom případě v něm rozpustíme lžíci
sušeného ovesného nápoje a ochutíme mletou skořicí, která má blahodárné
protiplísňové účinky na naše střeva, popřípadě dosladíme trochou medu.
Ať si kdo chce jak chce mluví o
jeho “šlemové“ konzistenci. Ta je právě pro naše útroby tím nejvhodnějším
lékem na podráždění.
varimezdrave.cz