Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Kyselost a její opak – zásaditost se udává v hodnotách pH
(zkratka od “potential of Hydrogen” = množství volných iontů vodíku H+). Udává
se ve stupnici od 0 do 14. Neutrální je například čistá voda. Její pH má
hodnotu 7 a to je hodnota i všech ostatních pH neutrálních roztoků. Má-li
roztok hodnotu nad 7, znamená to, že je zásaditý (převažují v něm zásadité
látky). Při pH pod 7 jde o roztok kyselý – převažují v něm kyselé látky.
Pro lidský organismus je udržení přesného pH krve otázkou
života či smrti (doslova!) Ideální hodnota pH krve je 7, 4 a pohybuje se v
nepatrném rozmezí od 7,35 do 7,45. To znamená, že krev musí být neustále lehce
zásaditá. Tělo tedy musí nepřetržitě a za KAŽDOU CENU udržet pH v nepatrném
rozptylu uvnitř těchto hraničních hodnot, jinak umíráme.
Proč jsou slova „ZA KAŽDOU CENU“ zvýrazněna? Když tělu
znesnadníme udržení přesného pH krve, tou cenou, kterou platíme, je naše
zdraví. Tělo prostě musí obětovat část sama sebe (níže popsanou
demineralizací), jen aby se udrželo na živu – v rozmezí hodnot pH 7,35 – 7,45.
Čím vším tělo překyselujeme:
Především naším „moderním“ přesněji řečeno sebevražedným
jídelníčkem. Leckde na internetu najdete podrobnější seznamy, které potraviny
jsou kyselinotvorné, které jsou neutrální a které jsou naopak zásadotvorné.
Úmyslně se píše „kyselinotvorné“ a „zásadotvorné“ a nikoliv kyselé či zásadité,
protože samotná chuť potraviny není rozhodující. Pro příklad – citron chutná
kysele a přesto je to potravina, která tělu pomáhá udržet zásaditější
(zdravější) vnitřní prostředí.
Nejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a
alkohol.
Maso je dvojnásob nebezpečné proto, že kromě samotného
překyselení zanáší organismus ještě tzv. purinovými metabolity, které jsou také
schopny vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění.
Cukr (nečastěji sacharóza) je kromě velmi silného
překyselování nebezpečný i tím, že se až příliš rychle vstřebává do organismu a
tělo na něj musí velmi dramaticky reagovat – protože i hladina cukru (glukózy)
v krvi musí být udržována v určitém rozmezí, i když naštěstí ne v tak těsném a
život ohrožujícím, jako je udržení přesného pH.
Běžný
evropský jídelníček průměrného všežravce obsahuje mnohem více bílkoviny, než
naše tělo požaduje pro své zdraví. To, co z bílkovin ve skutečnosti
potřebujeme, je pouze malá skupina tzv. esenciálních aminokyselin. Při přechodu
na zdravější bezmasé stravování jsou jejich dostačujícím zdrojem fermentované
(kysané) mléčné výrobky a bílkoviny obsažené prakticky ve všech rostlinných
semenech. Z nich absolutně nejzdravější je čerstvě rozmixované lněné semínko =
mimo jiné i pro vysoký obsah životně důležitých omega-3 nenasycených mastných
kyselin. Semínka jsou kromě obilovin i luštěniny, ořechy, mák, sezamové
semínko…
Málokdo ví, že aminokyseliny pro nás vytvářejí i různé s
námi žijící bakterie = například ty, co jsou v pravém kváskovém chlebu – což
většinou není ta hmota, kterou naše supermarkety za chleba vydávají.
Zpět k překyselování:
Druhým nejdůležitějším zdrojem překyselování je jakékoliv
duševní napětí. To vede k závažné nerovnováze v řízení našeho těla – dochází k
potlačení aktivity regenerujícího parasympatického nervového systému a k
převaze adrenalinového (sympatikotonního) systému = který mimo jiné spouští v
těle nadměrnou tvorbu různých kyselých látek, které potřebuje pro domnělý boj
nebo útěk. V průběhu duševní zátěže navíc většina z nás nevědomě potlačuje své
dýchání (proto se říká „strachy ani nedýchal“) .
Třetí hlavní zdroj našeho chronického překyselování je
nedostatečné dýchání. Až příliš často dýcháme nepravidelně, málo a povrchně.
Kromě chybějícího kyslíku, který by jinak dokázal spoustu kyselých látek
doslova spálit, je druhým důsledkem hromadění kysličníku uhličitého v krvi,
který vytváří asi nejběžnější kyselinu naší krve = kyselinu uhličitou.
Pomalé hluboké dýchání dokáže v těle i jiné malé zázraky a
tak doufám, že jeho nácvik bude součástí povinné školní výuky – ale nespíše až
v nějaké příští civilizaci, která jednou nahradí tu, která zde nezadržitelně
vymírá nedostatkem vlastního potomstva.
Jak si zkontrolovat stav vlastního překyselení ?
Kupte si pH papírky na kontrolu moči. Kromě těch kombinovaných,
co sledují kde co, jsou k dostání i jednoúčelové jen na měření samotné pH.
První ranní moč se ještě toleruje v hodnotách pod pH 7, ale přes den musí mít
Vaše moč MINIMÁLNĚ pH 7 – ale raději ještě o pár desetin vyšší. Pokud máte v
průběhu dne pH moči pod 7, můžete si být jisti, že už teď je Vaše zdraví nějak
poškozeno a bude to s Vámi stále horší -
pokud se nezařídíte. Pokud má moč naopak již od samého rána nepřetržitě
vysoké pH (7,4) mohlo by to znamenat, že ledviny mají nějak zablokované vylučování
kyselin.
Zrádnost jednoduchých řešení
Takovým rychlým a jednoduchým řešením je staronové
doporučování užívání jedlé sody a dnes i podávání složitějších zásadotvorných
směsí různých chemikálií. Tyto minerální zásadotvorné směsi bohužel v některých
případech obsahují vápník.
Jednorázově snížit pH krve jen proto, že právě upozornila
kontrola moči, že v cévách Vám asi koluje něco, co se poněkud podobá
elektrolytu v autobaterii, to je sice lákavé, ale není to nic o trvalé změně
dosavadního překyselujícího a sebezničujícího životního stylu.
Pokud budete jíst to, co dosud a pouze přetrvávající
přebytek kyselin jen odstraníte zvýšeným přívodem neutralizačních chemikálií
obsahujících vápník, tak se Vám takto vzniklé sloučeniny vápníku časem někde
nepříjemně připomenou. To proto, že soli kyselin a vápníku jsou dost špatně
rozpustné a mají tendenci se z roztoku zase někde vysrážet. Tenhle úkaz nás
sice může naplňovat nadšením při návštěvě krasových jeskyní, ale rozhodně není
dobré tvořit si v těle „krápníky“ v podobě ledvinových kamenů, kalcifikací cév nebo
jako výrůstků na páteři, patách a kolem všech možných kloubů.
Tato námitka se netýká jedlé sody, ta žádný vápník
neobsahuje, zato obsahuje sodík, prvek, kterého máme ve stravě i tak nadbytek v
podobě kuchyňské soli.
Jak nás zvýšená kyselost poškozuje a pomalu zabíjí.
Prostě tím, že tělo nadbytek kyselých látek samo ihned
neutralizuje vším, co je k dispozici = především odebírá tkáním vápník.
Například cévy mají velmi jemnou výstelku a opravdu nejsou vhodné pro transport
kyselých roztoků. Nadbytečné kyseliny se naváží na vápník v cévní stěně a ta
jednak tuhne a jednak na takové postižení reaguje „záplatou“ z cholesterolu.
2012rok.sk
autor: MUDr. Ladislav Šafránek
1 komentářů:
Díky moc za tipy Ladislave, s překyselením organismu mám sám problémy a proto se snažím sehnat různé "babské rady", ale jak tak čtu asi bude potřeba opravdu se vyvarovat některých potravin.
Okomentovat