Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's


Působí antisepticky, uvolňuje hlen a usnadňuje odkašlávání. Ovšem i v dalších úpravách má cibule příznivé účinky na lidské zdraví. A její pěstování vlastně také. Kdo to s cibulí na zahradě umí, má vyhráno. A skvělou surovinu pro cibulové víno.

Cibulové víno
Nakrájíme 500 g cibule a rozetřeme ji v hmoždíři na kaši, kterou pak pomačkáme přes kapesník.
Do cibulové šťávy přidáme 100 g včelího medu a 1/4 l bílého vína.
Výslednou směs uchováváme v uzavřené láhvi na chladném místě a užíváme 3x denně jednu polévkovou lžíci.


Věděli jste o cibuli, že...
...v přírodním léčitelství se používá na různé neduhy?
Jako prostředek proti zácpě, spolu s medem se pije při nachlazení, může pomáhat při snižování cholesterolu v krvi, brání srážlivosti krve.
...obsahuje vitamíny C, B, E a zelená nať provitamin A?
Nejhodnotnější samozřejmě je v syrovém stavu.
Které druhy cibulí znáte?
Šalotka
jemnější a nasládlejší chuť než její příbuzné. Vyznačuje se především tím, že během vegetačního období vyroste kolem hlavní cibule trs dalších cibulí.
Uplatňuje se v kuchyni, oblíbená je pro nakládání do octového nálevu. Jarní nať se používá podobně jako pažitka. Rozmnožuje se pacibulkami, které se nacházejí v květenství, nebo postraními cibulemi, výsev je málo účinný. Způsob pěstování je obdobný jako u kuchyňské cibule, pacibulky můžeme dokonce vysázet už na podzim jako česnek.
Česnekocibule
Je také známá jako cibule poschoďová nebo sečka živorodá. Pěstuje se především pro křehké a jemné listy, malé chutné cibulky a aromatické pacibulky. Její zvláštností totiž je, že se na horním konci stvolu vytvoří korunka z pacibulek, které se skloní k zemi a posléze zakoření. Tím se rozmnožuje.
Zimní
V některých oblastech se této cibuli říká ošlejch či sečka sibiřská. Je to vytrvalá a mrazuvzdorná rostlina, která raší velmi brzy z jara a lze ji použít místo pažitky nebo podobným způsobem. Chutné jsou drobné protáhlé cibulky, které rostou v trsech. V červenci a srpnu kvete bílými květy.
Perlovka
Listy připomíná pór, ale v půdě vytváří drobné bílé stříbřitě šupinaté cibulky. Používá se do zeleninových salátů nebo se nakládá, protože se nedá příliš dlouho skladovat. Je to trvalka, ale rozmnožuje se pouze drobnými cibulkami, které dozrávají v červenci a v srpnu. Ve stejné době je také můžeme vysazovat.
ireceptar.cz