Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's


PSYCHOLOGIE BAREV

Barvy okolního prostředí, barvy zdí v místnosti nebo oblečení, které máme na sobě, ovlivňují naše pocity a náladu. Preferované barvy jsou pak výrazem osobnosti, také aktuálních emocí a dle alternativní medicíny mohou být i obrazem emocionálních konfliktů a konkrétních zdravotních problémů.

Colorterapie – léčení barvami se užívala již v dobách starověkého Egypta. Také tradiční čínská medicína přisuzuje každému orgánu svoji barvu, stejně tak i energetické čakry září konkrétními barvami. Působení barev využívá i indická ajurvéda.
Dle moderní vědy barvy vyzařují různé elektromagnetické vlnění s rozdílným působením na lidskou mysl i zdraví. Tak jako je bílá barvou čistoty, je žlutá barva barvou aktivity a pohybu, rozveseluje a mj. podporuje funkci žlučníku. Zelená je uklidňující, červená zase vzrušující, stimuluje srdeční činnost a metabolismus...

Působení barev se využívá například v solných jeskyních. Barvy zdí dokážou ovlivnit vzhled celé místnosti, uklidňují nebo podporují koncentraci. Barvy oblečení pak se pak podílejí na tom, jak se cítíme my i lidé v našem okolí.

Podívejme se blíže na význam jednotlivých barev, může vám být užitečný při výběru barev oblečení pro konkrétní příležitost. Charakteristika barev se vám bude hodit při malování a vybavování konkrétních místností, třeba ložnice nebo pracovny. Možná vám pomůže odhalit také kousek ze svého nitra.

Bílá barva je barvou světla, spojuje v sobě všechny barvy duhy. Představuje čistotu a nevinnost, je symbolem duchovna. Bílá je spojena také se zdrženlivostí, patří k lidem se svobodnou duší.
Žlutá barva je veselá, vyjadřuje hravost, zvídavost a jasnou mysl. Žlutá je barvou slunce, působí příznivě na psychickou pohodu, stimuluje intelekt, povzbuzuje komunikaci. Žlutá tak patří ke komunikativním osobnostem.
Oranžová barva je tvořivá. Podporuje aktivitu a komunikaci. Je barvou emocionálního tepla. Stimuluje chuť k jídlu. Oranžovou barvu mají rádi lidé energičtí a společenští.
Červená barva představuje vášeň, sílu a vitalitu. Červený je žár ohně, symbolizuje také lásku nebo krev. Červená je barvou nebezpečí i odvahy, moci a tepla. Podporuje aktivitu. Lidé, kteří mají v oblibě červenou, jsou vášniví a přímí. Bývají to rození vůdci.
Růžová je romantická, jemná a laskavá. Vyjadřuje ženskost a citlivost, je symbolem láskyplného vztahu. Růžovou barvu upřednostňují citliví a trpěliví lidé.
Zelená je barvou harmonie. Je svěží, uklidňující, klidná, ale chladná. Zelená představuje pučící přírodu, jaro, mladí, naději a rovnováhu. Zelená povzbuzuje regenerační procesy. Není divu, že zahradníci a květináři mají v oblibě právě zelenou.
Modrá je barvou moudrosti a pravdy. Modrou reprezentuje blankytná voda nebo barva letního nebe. Symbolizuje nekonečno a klid. Modrá vyjadřuje čistotu a svobodné myšlení, podporuje vývoj.
Fialová je barvou inteligence a fantazie. Je symbolem meditace a duchovna. Je zdrojem inspirace. Fialová je oblíbenou barvou snílků, kreativců a umělců.
Stříbrná a zlatá jsou vzácné. Reprezentují prestiž a chladno. Tyto honosné barvy patří k perfekcionistům.


spatrip.cz


0 komentářů:

Okomentovat