Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's


Obezita není jen problém dospělých

439.jpg
Podle statistik má každé páté dítě v ČR ve školním věku nadváhu a obezitu každé desáté. Je to alarmující číslo. Pamatujete doby, kdy děti běhali po venku a jediné, co je zajímalo, byly kamarádi a příroda. V dnešní době se činnosti dětí schylují k pasivitě, sedí doma u počítačů, nemají pravidelnou stravu, konzumují mnoho sladkostí a sport je pro ně v nedohlednu.
metr.jpg
 Záleží na rodičích
Některé děti jsou vedeny ke sportu od raného věku, což je dobře. Ale jestliže rodiče podporují dítě v lenošení bez žádných koníčků, je to špatně. Navíc je plno rodičů, kteří o stravě dětí nemají vůbec přehled a kupují dětem špatné potraviny nebo je nutí do jídla, přestože dítě nemá hlad. To může být osudová chyba.

Co tedy dělat
Zjistěte si, co děti mají jíst v určitém věku (strava se věk od věku mění) a začněte kupovat tyto potraviny. (V nějakém dalším článku se pokusíme vytvořit nějaký jídelníček pro děti.)

727477.jpg
Naučte děti snídat – jeden z velkých prohřešků. Základní pravidlo, kterým zabráníte dalšímu přibírání na kilech. Jestliže se člověk nenasnídá ráno, kdy potřebuje dodat tělu energii na celý den, dopoledne nebo odpoledne to už nebude platné. Navíc člověka bude honit mlsná celý den a večer to vyvrcholí vyjedením ledničky. Kalorie z večerního jídla se nespálí, uloží se do tukových zásob a kila jdou takto nahoru jedna dvě.
profimedia-0003044420.jpg

Když máte neposedné dítě a nechce snídat, vytvořte proto příjemnou atmosféru u stolu. Vyzdobte ho barevnými ubrousky, puťte nějakou příjemnou hudbu, uvařte mu čaj, rozpečte mu bagetu (dále může snídat cereálie, celozrnné pečivo, jogurt, cottage vajíčko, ovoce, zeleninu)…zkrátka ať má ze snídaně potěšení. Snídejte pohromadě, povídejte si a berte snídani jako krásný začátek nového dne.



hlfcc__dsc0319.jpgPřipravujte dítěti svačinky.
Připravte dítěti pití na celý den – voda, čaj, domácí šťáva s vodou.
Omezte sladkosti – neříkáme vyloučit, ale omezit. To je jedna z dalších důležitých věcí.
Žádná sladká pitíčka – obsahují převelké množství cukru, ale bez žádných vitamínů, minerálů apod. Není to nic víc, než kalorie navíc, a přitom zbytečné.
bez-nazvu.png
Omezte u dítěte s nadváhou přísun sacharidů – pečivo, přílohy. Začněte doma vařit zdravá jídla. Používejte potraviny, které jste dosud nepoužívali – kuskus, bulgur, uzené tofu, tempeh…a nejlépe v kvalitě bio. Cenově se některé s konvenčními liší do desítky korun, což není moc. Vsaďte tedy na kvalitu.Veďte dítě ke sportu. Zjistěte, co rád dělá a hned ho přihlašte na kroužek, kde bude mít pohyb alespoň 3x do týdne. Jestliže rádi jezdíte na kole, místo kroužků můžete v létě praktikovat kolo. Nic to nestojí, takže ušetříte peníze. Další skvělá aktivita je plavání, což nějaké děti nebaví. Ale zkuste s nimi třeba v bazénu závodit a dovést je tím ke kurzům plavání.
t_1deti_sport_2.jpg
(bio-life.cz)


0 komentářů:

Okomentovat