Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's


Už jste slyšeli o henně? Většina z vás zajisté ano, proslavila ji například Madonna. Hennou se dá malovat na tělo a vytvářet tetování či jste se mohli potkat s tradiční hennou na vlasy. 
Co to henna vlastně je? Jak barvení hennou funguje?
Henna je tropický keř. Využívají se tři druhy keře, Henna červená (Lawsonia Inermis), Henna přírodní (Lawsonia Alba - bezbarvá) a Henna černá (Lawsonia Spinoza). Jejich vzájemnou kombinací lze dosahovat různých krásných odstínů kresby. Keře se vyskytují v oblastech s horkým a suchým klimatem - v Indii či na Středním východě. Bíle, červeně či žlutě kvetoucí keř dorůstá délky 6 m. Voní příjemně nasládle, vůně je považována za afrodisiakální. Mladé výhonky či sušené listy se rozemelou, čímž vzniká hnědočervený prášek známý taktéž jako henna.

Henna je tedy 100% přírodní barvivo, neobsahuje žádné chemické přísady. Barvivem v prášku jsou pigmenty, oranžová - karoten či žlutá - xantrofyl, chlorofyl A a B. Po smíchání prášku s vodou vznikne pasta a pigmenty se rozpouští ve vodě. Pigmenty se při doteku s pokožkou spojí s buňkami a na kůži tak barva chvíli vydrží. Takové tetování hennou má životnost max. 1 měsíc.

Henna není ovšem jenom kosmetická záležitost, svojí roli hraje i v medicíně - je účinná na ekzémy, plísně či vředy. Kůži chladí a chrání před UV zářením, vlasy posiluje, bojuje proti lupům a dodává jim lesk. Každý vlas obalí mikroskopickou vrstvou rostlinného proteinu a proniká do celé struktury vlasu. Tím vlasy chrání před okolními nepříznivými vlivy. Vlasy si můžete hennou barvit, ale stejně tak si můžete dopřát jejích skvělých účinků u přírodní, bezbarvé varianty. Henna je antibakteriální a antiseptická.

Henna se užívá více než 5000 let, v Egyptě se jí zdobila Kleopatra či Nefertiti, používala se i při mumifikaci. Užívání henny je rozšířené v Asii a v Africe. Malování na tělo bylo vždy posvátnou záležitostí a obsahovalo v sobě hlubší poslání a symbol. Ženy se zdobí velice často, bývají pomalované i ve svatební den a jsou velice krásné.
Tetování hennou nebolí, nijak neohrozí vaše zdraví a je možné ho umístit kamkoliv na tělo. Hennu si můžete pořídit ve specializovaných obchodech a můžete si sami malovat na své tělo. Pomůže papírová lepící šablona a trocha cviku. Aplikovat hennu můžete pomocí speciálního henna pera nebo jednoduše párátkem.
Doporučuje se provést před malováním pealing kůže a vynechat po několik dní na dané oblasti pokožky krémy. Do henny přidejte dle vašeho výběru silnou kávu/čaj, či citronovou šťávu. Při kreslení mějte kůži stále napnutou. Poté nechte hennu v klidu schnout co nejdéle, min. 3 hodiny. Poté směs potřete citronem a sloupněte.
Jestliže si na to netroufáte, můžete zajít do jednoho z mnoha salonů. Ceny nejsou nijak velké - malé motivy stojí od 200 kč, větší do 1000 Kč. Sem tam narazíte na akce na slevových portálech a můžete dosáhnout ještě nižší ceny. Salonů, které takové tetování nabízí, je po celé republice spousta.

Aby vám tetování hennou vydrželo co nejdéle, je třeba danou část kůže co nejméně třít (osuška, apod.) a je vhodné vyhnout se chlorované vodě. Tetování obvykle vydrží 14 dní, ale trvanlivost tetování je hodně individuální a závisí na více faktorech.

magazinzeny.cz


0 komentářů:

Okomentovat