Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's



KOFEIN a jeho účinky na zdraví


3.jpg
Co je kofein?
Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě. Triatlonisté a atleti jej hojně používají ke zvýšení výkonu, v dnešní době se čím dál více dostává do běžné stravy.Čistý kofein je prakticky bílý hebký prášek nebo lesklé jehličky s hořkou chutí.
Z čeho se získává?
V přírodě se vyskytuje se v listech, semenech a plodech mnoha rostlin. Nejznámějšími jsou kávová zrna, kakaové boby, čajové lístky, lístky maté a samozřejmě guarana. Přidává se do nealkoholických nápojů = Coca-Cola, Kofola, Tonik a další.


5.jpg
Zdravotní účinky kofeinu
Krátkodobé účinky kofeinu jsou mnohem důkladněji prozkoumány, než účinky dlouhodobé. Vzhledem k tomu, že kofein zvyšuje produkci žaludečních kyselin, může dojít ke zhoršení žaludečních vředůDobře popsanými příznaky jsou i únava, neklid a potíže se spanímPravidelné večerní popíjení kávy může vyústit v nespavost, ztrátu energie a únavu.
Mezi další zápory kofeinu patří zvýšené riziko srdečních chorob spojené s vysokou konzumací překapávané nebo turecké kávy, u citlivých osob může vyvolávat migrénu a ženy, které pijí velké množství kávy, riskují v pozdějších letech vznik osteoporózy. Někteří lidé si mohou stěžovat na žaludeční křeče a průjem způsobené stahy tenkého střeva, což rovněž ovlivňuje kofein. 
Kofein se čím dál více přidává do nealkoholických nápojů a způsobovat nechtěné návyky na kofein.  
4.jpg
Za jak dlouho se kofein vstřebá?
Kofein je ze žaludku a tenkého střeva vstřebáván několik minut po přijmutí, ale u čaje je ta doba delší, protože obsahuje jiné látky (alkaloidy), které vstřebávání kofeinu oddalují. U čaje je tedy ta doba kolem 40 minutAvšak u kávy můžete také prodloužit dobu vstřebávání tím, že do ní přidáte mlékoPokud tedy potřebujete „nakopnout“ co nejdříve, napijte se kávy bez mléka.
Jak je to s dávkováním?
6.jpg
Možná nevíte, že nadměrný příjem kofeinu může způsobit smrt. Při orálním užití se jedná o zhruba 150 mg kofeinu na kilogram hmotnosti, což je pro 80 kg člověka 12 g (tzn. cca 20 litrů kávy). Nejvyšší potvrzená dávka, kterou člověk přežil, byla 24 gramů.  Určitě nedoporučuji tento "rekord" překonávat.
U nitrožilního podání kofeinu již stačí menší dávka, aby způsobila smrt. Taková dávka se pohybuje kolem 3 g kofeinu. V denním životě lze považovat za rozumnou dávku kolem 250 - 300 mg kofeinu, tzn. 2 - 3 šálky kávy.




zpracovani3.jpg
Abstinenční příznaky
Přestávka v pravidelném příjmu kofeinu může způsobit u citlivějších jedinců abstinenční příznaky. Nejběžnější jsou bolesti hlavy a únava. Bolesti hlavy se mohou objevit už po osmnácti hodinách po požití poslední dávky a mohou se dostavit při tréninku nebo jiném cvičení.







(bio-life.cz) 

0 komentářů:

Okomentovat