Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's


Vlasové tonikum z přesličky

8 - 10 lodyh přesličky
600 ml vody
1 lžíce jablečného octa

Do hrnce dejte vařit vodu a přidejte přesličku (čerstvou nebo sušenou), předem rozdrcenou lžící. Krátce povařte a odstavte přikryté, nechejte vylouhovat do mírného vychladnutí, až je voda vlažná. Potom sceďte a přidejte jablečný ocet a použijte k opláchnutí vlasů po umytí. Opláchnuté vlasy nechejte ještě asi 10 minut zabalené v ručníku, než je usušíte.


Některé léčivky dokážou při pravidelném používání dodat vlasům nádherný barevný nádech.

K zesvětlení vlasů můžeme použít odvar z heřmánku, divizny, ptačího zobu, topolovky růžové nebo reveňového kořene.
Chceme-li vlasy ztmavit, je vhodný odvar ze šalvěje, rozmarýnu, sušených malinových listů, zelených vnějších slupek nezralých ořechů či břečťanových plodů.
K zčervenání vlasů pomůže zase měsíček, červený ibišek nebo šafrán.
Aby černé vlasy získaly "havraní nádech", můžeme použít odvar z bezinek či listů indigovníku.
Šedé vlasy budou stříbrné, když je budeme ošetřovat bukvicí lékařskou, šalvějí či topolovkou růžovou.
Odvary z jednotlivých bylin si připravíme tak, že 60 g drogy (bylin) povaříme na mírném ohni po dobu 30-ti minut a necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a zbylým odvarem si prolíváme vlasy. Odvar chytáme do misky a opakujeme tolikrát, kolikrát je to jen možné. Na vysušení použijeme starší ručník, protože vlasy budou trošku pouštět barvu. Čím více tyto přírodní barviva používáme, tím silnější je jejich účinek.

Chceme-li mít intenzivnější barvu, můžeme si odvar zpracovat do formy pasty. Použijeme:
230 ml vody pro odvar
30 g byliny
kaolinový prášek

Stejným způsobem svaříme, louhujeme, scedíme a nakonec přidáme kaolinový prášek, aby vznikla hladká pasta. Aplikujeme na vlasy od kořínků po konečky vlasů. Hlavu si pak přikryjeme potravinářskou fólií a ručníkem. Vše necháme 20 minut působit a dobře umyjeme. Chceme-li mít sytější odstín, necháme příště působit pastu déle.






Výživný žloutkový zábal

1 žloutek
4 kapky citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje (může být i mandlový, sezamový, jojobový, dýňový)

Směs naneseme na vlasy, přikryjeme potravinářskou fólií, zabalíme do ručníku a necháme půl hodiny působit. Po uplynutí této doby vlasy jemně umyjeme.





Proteinový kondicionér

1 čerstvý bílek
½ šálku horké vody
5 kapek citrónové šťávy

Bílek rozšleháme v horké vodě a přidáme citronovou šťávu. Po umytí tento přípravek pečlivě vetřeme do vlasů, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut působit. Po uplynutí této doby vlasy pečlivě umyjeme a na závěr přelijeme bylinkovým odvarem.








Přírodní vlasová kosmetika

Níže uvedené bylinky můžete využít pro masáže vlasové části hlavy nebo k oplachování vlasů. Bylinkové odvary jsou pro naše vlasy úžasnými pomocníky. Celkově je regenerují a viditelně zvyšují jejich celkovou kvalitu.

Bříza - omezuje tvorbu mazu a lupů, brání nadměrnému vypadávání vlasů.

Kopřiva - podporuje růst vlasů a jejich pružnost a lesk, zároveň je posiluje a zamezuje vypadávání.

Levandule - celkově regeneruje vlasovou část hlavy a zmírňuje také svědivost pokožky.

Máta - dezinfikuje vlasovou pokožku a zabraňuje tvorbě lupů.

Měsíček - ošetřuje a zvláčňuje citlivou pokožku hlavy, hlavně u dětí.

Heřmánek - zvyšuje lesk a pružnost vlasů, rovněž omezuje tvorbu mazu.

Bazalka - podporuje růst vlasů a usnadňuje jejich rozčesávání.

Jablečný ocet proti lupům

Často doporučovaným domácím prostředkem proti lupům je jablečný ocet, protože ničí různé bakterie a houby. Vlasovou vodu z něj si připravíme tak, že smícháme jeden díl jablečného octa s jedním dílem vody. Roztok pravidelně aplikujeme na umyté vlasy, pak již neoplachujeme. Po tomto přípravku získají vlasy také pružnost a nádherný lesk.


Vlasový stimulátor z lichořeřišnice

2 hrsti listů a květů lichořeřišnice
0,5 litru vody


Lichořeřišnici vložíme do studené vody a pomalu přivedeme k varu, vaříme pak 10 minut. Po vychladnutí dobře přecedíme, nalijeme do sklenice a uložíme v lednici. Po dobu jednoho měsíce si tímto roztokem denně masírujeme vlasovou část hlavy.






Výživný vlasový zábal

30 g lipových květů
200 ml vody
2 žloutky
1 lžíce olivového oleje

Lipové květy přelijeme vroucí vodou a necháme 25 minut louhovat. Scedíme, květy dobře vymačkáme a do nálevu přimícháme žloutky a jednu lžíci olivového oleje. Vetřeme do vlasů a necháme pod fólií působit zhruba 40 minut. Poté vlasy dobře umyjeme. Doporučuje se na závěr opláchnout vlasy nálevem z lipových květů, nebudou se mastit.







Kiwi pro jemné vlasy bez objemu

Rozmačkejte 2 nebo 3 kiwi a smíchejte je s trochou minerálky, aby vznikla hustší pasta. Naneste ji na umyté lehce vysušené vlasy, zabalte je do igelitové folie a pak do ručníku. Zábal nechte působit zhruba 30 minut. Vlasy důkladně propláchněte.






Pomeranč pro nepoddajné vlasy bez lesku

Vymačkejte 1 pomeranč a získanou šťávu vmasírujte do umytých vlasů. Nechte asi 15 minut působit, opláchněte vlažnou vodou.







Jasmín pro citlivou pokožku hlavy

Do skleničky s 2 dl vlažné vody přidejte pár kapek jasmínového esenciálního oleje a vytvořenou vlasovou vodu pak naneste vatovým tamponem na pokožku hlavy. Používejte ji po každém mytí vlasů, po dobu jednoho až dvou měsíců.



Lipový nálev na vlasy

Nálev z lipového květu podporuje krásu a zdraví vlasů. 10 g čerstvého nebo sušeného lipového květu spaříme 1 litrem vařící vody, necháme 30 minut louhovat a scedíme. Po posledním opláchnutí vlasů je opláchneme připraveným nálevem a důkladně promasírujeme vlasovou pokožku.






Jogurtová kúra proti lupům

Tento recept není zrovna bylinkový, ale třeba se vám může hodit.
Vlasová kúra s jogurtem obsahujícím živé bakterie je rovněž velmi účinná. Jogurt je totiž tradičním lékem proti kvasinkovým infekcím, neboť obsahuje prospěšné bakterie, které mají schopnost regulovat množení kvasinek. Bílý jogurt naneseme na vlasovou pokožku a necháme dvě hodiny působit, poté dobře opláchneme. Tento postup je nutné opakovat po dobu tří týdnů, abychom zabránili recidivě.

ladyrovena.blog.cz














0 komentářů:

Okomentovat