Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's


Mykózy na chodidlech patří vedle zubního kazu k těm nejčastějším zdravotním problémům lidstva. Jedná se o infekční onemocnění kůže a nehtů způsobené houbami, plísněmi nebo bakteriemi. Těmto nepříjemným mikroorganismům se daří v teple a vlhku. Často trápí především sportovce, kteří mají chodidla dlouhodobě uzavřená v neprodyšné obuvi. Projevy kožních a nehtových plísní se proto někdy označují také jako atletická noha. Houby a plísně se hojně vyskytují ve společných sprchách a bazénech, infikované šupinky kůže bývají na frekventovaných kobercích, půjčovaných pantoflích apod. Kožním mykózám snáze podléhají starší lidé, mezi rizikové skupiny patří i diabetici, lidé s cévními chorobami, se sníženou imunitou nebo těhotné ženy.

Jak se mykóza projevuje?
Jako ideální prostředí pro vznik onemocnění se ukázala oblast mezi čtvrtým a pátým prstem dolní končetiny. Mykóza se zpočátku projevuje zarudnutím pokožky, vysoušením kůže a vytvářením šupinek. Neléčená mykóza se rychle šíří po celé noze, přechází na nehty i na jiné části těla. Zanechává šupinatou, svědivou kůži a žluté až hnědě zbarvené nehty, typicky výškou přesahující nehtová lůžka.
Kvůli snadnému šíření infekce je důležité léčbu začít včas a zabránit tak chronickému průběhu onemocnění. V pokročilých stádiích je nezbytná odborná pomoc kožního lékaře. Ten většinou předepisuje antimykotika ve formě krému, masti nebo roztoku, v těžších stupních bývají součástí léčby i vnitřně užívaná antibiotika.
Jak kožním mykózám předcházet?
  • Nechoďte naboso v rizikových oblastech (společné bazény, sauny, sprchy aj.).Prevencí kožních mykóz je především důkladná hygiena.
  • Udržujte pokožku v suchu, po sprchování ji otírejte až do sucha.
  • Užívejte vždy svůj vlastní ručník a po každém použití ho vyměňte.
  • Noste bavlněné ponožky a prodyšnou, nejlépe otevřenou obuv.
  • Rozhodně se vyplatí preventivně dezinfikovat chodidla po návratu z rizikového prostředí. Při návratu z bazénu nebo obdobných prostor namočte na chvíli nohy do roztoku vody a octa. Místo octa může posloužit i pár kapek tea tree nebo levandulového esenciálního oleje, které mají antibakteriální a antimykotické působení.
  • Nezapomínejte ani na pravidelnou hygienu a dezinfekci obuvi. K dispozici je řada přípravků, užít můžete i zmiňované esenciální oleje tea tree nebo levandule. Jejich výhodou je vedle čistě přírodního původu i to, že plísně se vůči nim nestávají časem rezistentní.

spatrip.cz


0 komentářů:

Okomentovat