Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's

Toxiny v potravinách
Odkrojujete nahnilé či plesnivé části ovoce? Buďte si tedy jisti, že konzumujete to, co vidíte na obrázku.
Jen s rozdílem, že mikroskopickou plíseň nevidíte.2220ndb.jpg 
1062839_odapdkovy-kos-trideni-odpadky.jpg
Každý z nás se už někdy setkal s potravinou znehodnocenou mikroskopickou houbou, lidově nazývanou plíseň.
I ten nejmenší kousek plísně je důvodem, abyste potravinu vyhodili celou, ať už její zbytek působí jakkoliv nepoškozeně.Plíseň prorůstá potravinou pomocí mikroskopických vláken – ať už se tedy zbytek potraviny zdá sebevíce nezávadný, potravinu vyhoďte. Čím je potravina měkčí, dužnatější a s vyšším obsahem vody, tím je šíření plísně rychlejší. 
Mikrotoxiny
glu2e1bcc_slivovice.jpg

Plísně produkují látky, které nazýváme mikrotoxiny. Ty pronikají celou potravinou, i když nejsou vidět. Odolávají teplotám do 300 °C, tudíž přežijí všechny způsoby tepelné úpravy, dokonce i destilaci při výrobě slivovice nebo meruňkovice.
Hlavními a často kontaminovanými komoditami toxiny jsou chilli, kukuřice, lněné semínko, proso (jáhly), arašídy, rýže, pšenice, lískové oříšky, slunečnicové semínka a různé druhy koření.
Účinky toxinů
• nefrotoxické (poškozuji ledviny)
• hepatotoxické (poškozují játra)
• dermatotoxické (poškozují pokožku)
• teratogenní (vyvolávají vývojové chyby a defekty)
• estrogenní
• imunosupresivní (omezená reakce organismu bránit se tvorbou protilátek anebo buňkovou   reakci vede k zvýšení chorobnosti nebo nižší účinnosti vakcinace).
zdravi.jpg
Víte, že…?
Už po 2 dnech chléb a pečivo podléhají plísni!
Plíseň a pečivo
untitled_0.jpgOdborníci v modelové studii zjistili, že když jsou v ovzduší zárodky toxikogenních plísní, začnou se v chlebu a pečivu tvořit mikrotoxiny už po 48 hodinách.
Největší množství aflatoxinů bylo zjištěné v chlebu, který byl uložen 7 dní v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě. Plíseň připomíná pomoučení, proto si jí vůbec nemusíme všimnout. Už dávno také neplatí, že plíseň vzniká při teplotách nad 10 °C. Ani to, že chlebu se nejlépe daří v ledničce, kde je 8 °C. Také nic nevyřeší rozpečení staršího pečiva – jak již bylo uvedeno výše, tyto mikroorganismyodolávají vysokým teplotám a dostanou se bez potíží do našeho organismu nezměněné.
 Co když jím staré pečivo?
Když někdo sní 2 dny starý rohlík, který obsahuje aflatoxiny, samozřejmě, že se mu nic nestane. Pokud je ovšem pravidlem, že konzumujeme starší pečivo často, už si samozřejmě škodíme. Je už pak otázkou času, kdy se mohou projevit zdravotní komplikace. Alfatoxiny patří mezi karcinogeny a jich účinky se můžu projevit až po několika letech. 
rak.jpg
Buďte opatrní, a pečujte o své zdraví. 
 (bio-life.cz)

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Tak to je dost šok - starý chleba jíme často. Děláme z něj topinky. Platí to i o domácím chlebu? Myslím, že by nemělo, ten se nedělá ze starého chleba.

--------------

Vše pro zdraví

A.V.cD řekl(a)...

I domácí chleba samozřejmě plesniví...jen trochu déle, než ten průmyslový, protože je dělaný z kvalitních surovin.

Okomentovat