Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's


Nespavost představuje významný fenomén našeho věku. Řada pacientů užívá dlouhodobě klasické chemické léky ze skupiny hypnotik. Tyto léky vedou při dlouhodobém užívání k vytvoření návyku a navíc mají celou řadu nežádoucích účinků. Přitom stačí tak málo - vyzkoušet přírodní přípravky na podporu spánku, které se obvykle skládají z různých výtažků z léčivých rostlin.
Je dobré projevit určitou trpělivost, protože účinek se dostavuje postupně. To je na druhé straně vyváženo minimem nežádoucích účinků a možností přípravky kdykoliv vysadit, protože nedojde ke tvorbě návyku.

Kozlík lékařský
Jednou z bylinek, jejíž výtažek se objevuje poměrně často, je kozlík lékařský. Kozlík je rostlina odedávna používaná v lidovém léčitelství pro řešení poruch spánku. Účinná látka kyselina valerenová přímo zasahuje do metabolismu kyseliny aminomáselné, což je látka zodpovědná za navození spánku. Navíc zkracuje dobu usínání. Kozlík lékařský (Valeriana officinalis), zvaný též valerián, je víceletá rostlina dorůstající až do výšky 1,5 m, má bílé až bleděrůžové květy a roste v Evropě. Kozlík má uklidňující a uvolňující účinky, zmírňuje svalové napětí a podráždění a celkově uklidňuje nervový systém. Působí nejen proti nespavosti, ale i přepracovanosti či migréně a navozuje příjemnou rovnováhu organizmu. Je třeba ovšem dávat pozor na to, že jeho uklidňující účinky mohou vést ke zpomalení reakcí!

Chmel otáčivý
Další často využívanou léčivou rostlinou je chmel. Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je ovíjivá dvoudomá bylina rostoucí do výšky až 6 m, rozšířená po celé Evropě. Chmel se užívá již odpradávna, plnili se jím např. polštáře s cílem vyvolat spánek. Doporučoval se také jako mírné sedativum. Chmel obsahuje silice, vitaminy skupiny B a hlavně vysoké procento hořčin. Právě hořčiny a silice uklidňují stavy podráždění a nervozity a vyvolávají spánek. Chmel tak působí proti mírné nespavosti, uvolňuje napětí a zmírňuje nervovou podrážděnost. Navíc také podporuje trávení. Jeho účinnými látkami jsou určité druhy flavonoidů se sedativními a relaxačními účinky. Často se objevuje především v kombinaci s kozlíkem.

K lepšímu spánku přispívá také L-theanin, což je hlavní volná aminokyselina obsažena v zeleném čaji. Má relaxační účinky a příznivě ovlivňuje kvalitu spánku. Omezuje probouzení během noci, eliminuje vznik „nočních můr“ a přináší  výraznější pocit odpočinku po probuzení.

Třezalka tečkovaná
Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je keříkovitá vytrvalá rostlina dorůstající výšky až 1 m. Má žluté květy. Je rozšířená v Evropě, Severní Americe a Asii. Je zřejmě nejznámějším a nejrozšířenějším přírodním antidepresivem. Třezalka zmírňuje mírné formy deprese, zlepšuje náladu, snižuje úzkost, apatii a nespavost. Působí proti sklíčenosti, nervové podrážděnosti, hysterickým záchvatům i melancholii. Je ale důležité vědět, že není vhodné užívat přípravky s třezalkou v době těhotenství a kojení, při poškození ledvin, jater a při užívání léků na srdce. Také slunění není při užívání přípravku s třezalkou doporučováno. Rovněž pacienti užívající léky ze skupiny antidepresiv nesmí třezalku užívat, protože může dojít k ovlivnění účinku léku.

Meduňka lékařská
Často se v přípravcích objevuje výtažek z meduňky lékařské. Jako lék se využívala meduňka již ve středověku. Obsahuje silici, která má zklidňující účinky při stavech úzkosti. Rovněž nať mučenky vykazuje účinky zklidňující, navozující spánek. Mučenka navrací duševní rovnováhu a pohodu. Zklidňující účinek často například v čajových směsích doplňují silice z levandule a mateřídoušky.

 celostnimedicina.cz

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, díky, mě by zajímalo, jestli jsou bylinky vhodné pro děti. Např. chmel, můj tříletý syn má často ošklivé sny. Děkuji

ZEDERACH řekl(a)...

ZEDERACH RADÍ:

Raději dejte dětem mléko s medem, nebo udělejte čaj z heřmánku, meduňky či lipového květu.

Léčivé účinky heřmánku jsou známé více než tisíc let. Pomáhá také při kožních problémech , snižuje horečku a pomáhá na trávení. Heřmánek má protizánětlivé účinky, je vhodný při nespavosti, snižuje napětí a stres.
Čaj z heřmánku uleví dětem i při prořezávání zoubků.

Také meduňka dokáže zajistit spokojený spánek. Dodává duševní svěžest, voní po citrónech. Používá se i při problémech s plynatostí, střevních potížích a kolice.

Lípa působí močopudně, protizánětlivě, tiší křeče, rozpouští hleny.
Lipový čaj s medem je výborný proti nespavosti a hodně teplý pomáhá při horečce na vypocení při nachlazení.

Pokud nemáte čas nebo náladu na večerní vaření čajíčků, můžete využít klasické aromaterapie ve formě aromatických esenciálních olejů. Stačí, když kápneme 2-3 kapky olejíčku na hladinu zahřáté vody v aromalampě a vonné silice necháme v místnosti uvolňovat do vzduchu na 10 - 15 minut. Příliš silná vůně by mohla mít rušivý efekt, proto není vhodné doporučené dávkování ani dobu aplikace překračovat. Každý ať si vybere, co jeho nosu lahodí. Relaxační, uvolňující a uklidňující účinky mají esenciální oleje s výtažkem například levandule, meduňky, magnólie, vodního melounu, pomeranče, grapefruitu, santálového dřeva, vanilky a majoránky. Kvalita olejíčku je také důležitá, proto je lepší nakupovat ve specializovaných obchodech, bylinkářstvích a lékárnách, než v supermarketu či podobných, kde to spíše zavání olejovým osvěžovačem vzduchu.

Okomentovat