Vietnam produkuje několik velmi zajímavých a unikátních
čajů. Nejvýraznějším z nich, typickou specialitou Vietnamu je slavný lotosový
čaj. Kdysi se vyráběl výhradně pro královský dvůr. Dnes je jeho produkce velmi
specifická a omezená velkým množstvím lotosových květů, které jsou na ni
potřeba. Pravý lotosový čaj je ve Vietnamu skutečnou raritou. Ne každý lotos se
dá použít na jeho výrobu. Za nejvhodnější se považují lotosové květy
pokrývající hladinu rozlehlého a místy velmi mělkého Západního jezera ležícího
na severu Hanoje.
GENERACE sběračů lotosového květu
Přímo nad vodou Západního jezera stojí na dřevěných kůlech
několik přístřešků patřících starým Hanojským rodinám, které se již po mnoho
generací zabývají výrobou speciálního lotosového čaje. Zájem o jeho produkci je
vysoký, ale ceny čaje jsou ve Vietnamu velmi nízké a nepokryjí vysokou
náročnost výroby lotosového čaje. Proto dnes v Hanoji najdete už jen 5-6
čajových rodin, které se živí v souladu s tradicí svých předků a sklízejí
lotosy na čaj z hladiny Západního jezera ..
Časného rána NA ZÁPADNÍM JEZEŘE
Sběr lotosových květů začíná ještě před svítáním. Před
pátou hodinou ranní obsahují květy lotosů nejvyšší intenzitu vonných látek.
Celé rodiny sběračů proto už kolem čtvrté sejdou na břehu Západního jezera.
Muži vyplouvají na typických mělkých bambusových čluncích na jezero, hledají a
sbírají lotosové květy nejvhodnější pro výrobu čaje.
Z velkých, překrásných květů lotosů využívají minimum. K
aromatizaci lotosového čaje se používají pouze konečky tyčinek mohutných květů,
kterým se připisují mimořádně léčivé vlastnosti. Právě tyto drobné tyčinky jsou
důležité pro produkci lotosového čaje. Když sběrači natrhají plnou loďku květů,
přenesou je opatrně do své čajovny nebo je začnou se čerstva zpracovávat přímo
v jezerních chýších. Květy lotosů rozevřou, oddělí z nich půvabné růžové
lupínky a nakonec do velkých lotosových listů, které slouží jako přírodní mísa,
uvolní drobné konečky tyčinek. Ty se nesmí smíchat s pylem, protože by to
ovlivnilo kvalitu a chuť čaje.
Z jednoho lotosového květu se získá 0,6 gramu čerstvých
tyčinek. Na jeden kilogram tyčinek je tedy třeba nasbírat 1700 lotosových
květů. To stačí k aromatizaci 3,3 kg čaje.
Takže na jeden kilogram lotosového čaje přiděleno zhruba 500
lotosových květů sklizených z člunku na jezeře. Na výrobu lotosového čaje
mimořádné kvality se však použije až 1500 - 2000 krásných lotosových květů.
Lotosové květy a čaj
Lotosový čaj není jen z lotosů. Čerstvě sklizených tyčinkami
se převrství kvalitní, jemně zvlhčený vietnamský čaj.
Na počátku čajové historie se na výrobu lotosového čaje
používal tmavý fermentovaný čaj z divokých čajovníků rostoucích na severu
Vietnamu na hranici s Čínou. Pocházel ze stejných hor, ve kterých na druhé
straně Číňané produkovaly svůj slavný čaj Pu Erh, který zrál do kvality.
Podobně i tmavý horský čaj z Ha Giang se nechával zrát několik let.
Dnes se jako základ lotosového čaje používá zelený vietnamský
čaj, který se pěstuje, sklízí a zpracovává severně od Hanoje na plantážích
slavné čajové oblasti Thai Nguyen.
Aby se tento čaj přiblížil starým recepturám, během několika
dnů před aromatizací se zelený čaj zvlhčuje a nechává se jemně sfermentovat. Po
tomto procesu přípravy čaje čerstvé tyčinky lotosových květů aromatizují čajové lístečky a předávají jim své léčivé vlastnosti. Po úplné aromatizaci,
která trvá 36-48 hodin v závislosti na teplotě, se hotový čaj důsledně
vysuší a tyčinky z něj odstraní. Čaj tak získá neopakovatelnou, svéráznou,
zvláštní chuť a vůni se sladkým dozvukem.
ČAJOVÉ rituály
V čajovnách se lotosový čaj připravuje pro hosty
ceremoniální způsobem, podobným čínskému čajovému kung-fu, při kterém se čaj
zalévá opakovaně v malé konvičce na čajovém moři. Vietnamci používají při
čajových rituálech vlastní čajovou keramiku a porcelán tradičně vyráběny v Bat
Trangu, v městečku keramiky, které se nachází na břehu mohutné řeky jihozápadně
od Hanoje. Krásné čajové konvičky bývají často zdobeny tepaným kovem.
Hanojské čajovny
Vietnamci pijí mimořádně silný čaj. Pro nás, Evropany, je
tento zvyk těžko přijatelný, protože intenzita čajového nálevu je neobvykle
vysoká. V Hanoji je několik pěkných čajoven, které reprezentují
Hanojskou čajovou kulturu a vietnamskou čajovou cestu. Půvabná byla například
Lotosová čajovna, která byla celá inspirována a vyzdobena květinami lotosů.
Jejich okvětní lístky ležely už na chodníku před čajovnou. Krásné vietnamky v
tradičním oblečení zde podávali výborný lotosový čaj a nabízely zajímavý výběr
tradičních jídel z lotosů. K delikatesám patří například řezy z lotosových
kořenů nebo sladké a zdravé lotosové semínka.
Výborná stará Hanojská čajovna mistra Suonga se nachází v
malé uličce nedaleko Chrámu literátů. Čajový mistr Suong patří k
nejvýznamnějším propagátorem vietnamské čajové kultury a posezení s ním při
jeho unikátních čajích jsou hlubokým zážitkem.
SVATEBNÍ lotosový ČAJ
Kromě tradičního lotosového čaje, jehož výroba je velmi
náročná existuje ještě jeden způsob, jak si užít krásu lotosů a chuť výborného
čaje.
Na vietnamské svatební obřady je zvykem připravit slavnostní
čaj. Den před slavnostní událostí se čerstvě nabírané květy lotosů naplní
dobrým zeleným čajem a konce lupínků se svážou tak, aby čaj ve svém nitru
uzavřeli, jako kdyby byl ve voňavém kapse. Na druhý den, když čajové lístky se
nasytí vůní lotosových květů, se přímo při slavnostním čajovém ceremoniálu
květiny lotosů otevřou, čaj se z nich vysype. Pro novomanžele a jejich rodičů
se tak připraví unikátní lotosový čaj.
2012rok.sk