Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's



Vietnam produkuje několik velmi zajímavých a unikátních čajů. Nejvýraznějším z nich, typickou specialitou Vietnamu je slavný lotosový čaj. Kdysi se vyráběl výhradně pro královský dvůr. Dnes je jeho produkce velmi specifická a omezená velkým množstvím lotosových květů, které jsou na ni potřeba. Pravý lotosový čaj je ve Vietnamu skutečnou raritou. Ne každý lotos se dá použít na jeho výrobu. Za nejvhodnější se považují lotosové květy pokrývající hladinu rozlehlého a místy velmi mělkého Západního jezera ležícího na severu Hanoje.

GENERACE sběračů lotosového květu
Přímo nad vodou Západního jezera stojí na dřevěných kůlech několik přístřešků patřících starým Hanojským rodinám, které se již po mnoho generací zabývají výrobou speciálního lotosového čaje. Zájem o jeho produkci je vysoký, ale ceny čaje jsou ve Vietnamu velmi nízké a nepokryjí vysokou náročnost výroby lotosového čaje. Proto dnes v Hanoji najdete  už jen 5-6 čajových rodin, které se živí v souladu s tradicí svých předků a sklízejí lotosy na čaj z hladiny Západního jezera ..

Časného rána NA ZÁPADNÍM JEZEŘE
Sběr lotosových květů začíná ještě před svítáním. Před pátou hodinou ranní obsahují květy lotosů nejvyšší intenzitu vonných látek. Celé rodiny sběračů proto už kolem čtvrté sejdou na břehu Západního jezera. Muži vyplouvají na typických mělkých bambusových čluncích na jezero, hledají a sbírají lotosové květy nejvhodnější pro výrobu čaje.

Z velkých, překrásných květů lotosů využívají minimum. K aromatizaci lotosového čaje se používají pouze konečky tyčinek mohutných květů, kterým se připisují mimořádně léčivé vlastnosti. Právě tyto drobné tyčinky jsou důležité pro produkci lotosového čaje. Když sběrači natrhají plnou loďku květů, přenesou je opatrně do své čajovny nebo je začnou se čerstva zpracovávat přímo v jezerních chýších. Květy lotosů rozevřou, oddělí z nich půvabné růžové lupínky a nakonec do velkých lotosových listů, které slouží jako přírodní mísa, uvolní drobné konečky tyčinek. Ty se nesmí smíchat s pylem, protože by to ovlivnilo kvalitu a chuť čaje.

Z jednoho lotosového květu se získá 0,6 gramu čerstvých tyčinek. Na jeden kilogram tyčinek je tedy třeba nasbírat 1700 lotosových květů. To stačí k aromatizaci 3,3 kg čaje.

Takže na jeden kilogram lotosového čaje přiděleno zhruba 500 lotosových květů sklizených z člunku na jezeře. Na výrobu lotosového čaje mimořádné kvality se však použije až 1500 - 2000 krásných lotosových květů.

Lotosové květy a čaj
Lotosový čaj není jen z lotosů. Čerstvě sklizených tyčinkami se převrství kvalitní, jemně zvlhčený vietnamský čaj.

Na počátku čajové historie se na výrobu lotosového čaje používal tmavý fermentovaný čaj z divokých čajovníků rostoucích na severu Vietnamu na hranici s Čínou. Pocházel ze stejných hor, ve kterých na druhé straně Číňané produkovaly svůj slavný čaj Pu Erh, který zrál do kvality. Podobně i tmavý horský čaj z Ha Giang se nechával zrát několik let.
Dnes se jako základ lotosového čaje používá zelený vietnamský čaj, který se pěstuje, sklízí a zpracovává severně od Hanoje na plantážích slavné čajové oblasti Thai Nguyen.

Aby se tento čaj přiblížil starým recepturám, během několika dnů před aromatizací se zelený čaj zvlhčuje a nechává se jemně sfermentovat. Po tomto procesu přípravy čaje čerstvé tyčinky lotosových květů aromatizují čajové lístečky a předávají jim své léčivé vlastnosti. Po úplné aromatizaci, která trvá 36-48 hodin v závislosti na teplotě, se hotový čaj důsledně vysuší a tyčinky z něj odstraní. Čaj tak získá neopakovatelnou, svéráznou, zvláštní chuť a vůni se sladkým dozvukem.

ČAJOVÉ rituály
V čajovnách se lotosový čaj připravuje pro hosty ceremoniální způsobem, podobným čínskému čajovému kung-fu, při kterém se čaj zalévá opakovaně v malé konvičce na čajovém moři. Vietnamci používají při čajových rituálech vlastní čajovou keramiku a porcelán tradičně vyráběny v Bat Trangu, v městečku keramiky, které se nachází na břehu mohutné řeky jihozápadně od Hanoje. Krásné čajové konvičky bývají často zdobeny tepaným kovem.

Hanojské čajovny
Vietnamci pijí mimořádně silný čaj. Pro nás, Evropany, je tento zvyk těžko přijatelný, protože intenzita čajového nálevu je neobvykle vysoká. V Hanoji je několik pěkných čajoven, které reprezentují Hanojskou čajovou kulturu a vietnamskou čajovou cestu. Půvabná byla například Lotosová čajovna, která byla celá inspirována a vyzdobena květinami lotosů. Jejich okvětní lístky ležely už na chodníku před čajovnou. Krásné vietnamky v tradičním oblečení zde podávali výborný lotosový čaj a nabízely zajímavý výběr tradičních jídel z lotosů. K delikatesám patří například řezy z lotosových kořenů nebo sladké a zdravé lotosové semínka.
Výborná stará Hanojská čajovna mistra Suonga se nachází v malé uličce nedaleko Chrámu literátů. Čajový mistr Suong patří k nejvýznamnějším propagátorem vietnamské čajové kultury a posezení s ním při jeho unikátních čajích jsou hlubokým zážitkem.

SVATEBNÍ lotosový ČAJ
Kromě tradičního lotosového čaje, jehož výroba je velmi náročná existuje ještě jeden způsob, jak si užít krásu lotosů a chuť výborného čaje.

Na vietnamské svatební obřady je zvykem připravit slavnostní čaj. Den před slavnostní událostí se čerstvě nabírané květy lotosů naplní dobrým zeleným čajem a konce lupínků se svážou tak, aby čaj ve svém nitru uzavřeli, jako kdyby byl ve voňavém kapse. Na druhý den, když čajové lístky se nasytí vůní lotosových květů, se přímo při slavnostním čajovém ceremoniálu květiny lotosů otevřou, čaj se z nich vysype. Pro novomanžele a jejich rodičů se tak připraví unikátní lotosový čaj.

2012rok.sk