Působí antisepticky, uvolňuje hlen a usnadňuje
odkašlávání. Ovšem i v dalších úpravách má cibule příznivé účinky na lidské
zdraví. A její pěstování vlastně také. Kdo to s cibulí na zahradě umí, má
vyhráno. A skvělou surovinu pro cibulové víno.
Nakrájíme 500 g cibule a rozetřeme ji v hmoždíři na kaši,
kterou pak pomačkáme přes kapesník.
Do cibulové šťávy přidáme 100 g včelího medu a 1/4 l bílého
vína.
Výslednou směs uchováváme v uzavřené láhvi na chladném místě
a užíváme 3x denně jednu polévkovou lžíci.
Věděli jste o cibuli, že...
...v přírodním léčitelství se používá na různé neduhy?
Jako prostředek proti zácpě, spolu s medem se pije při
nachlazení, může pomáhat při snižování cholesterolu v krvi, brání srážlivosti
krve.
...obsahuje vitamíny C, B, E a zelená nať provitamin A?
Nejhodnotnější samozřejmě je v syrovém stavu.
Které druhy cibulí znáte?
Šalotka
Má jemnější a nasládlejší chuť než její příbuzné. Vyznačuje
se především tím, že během vegetačního období vyroste kolem hlavní cibule trs
dalších cibulí.
Uplatňuje se v kuchyni, oblíbená je pro nakládání do
octového nálevu. Jarní nať se používá podobně jako pažitka. Rozmnožuje se
pacibulkami, které se nacházejí v květenství, nebo postraními cibulemi, výsev
je málo účinný. Způsob pěstování je obdobný jako u kuchyňské cibule, pacibulky
můžeme dokonce vysázet už na podzim jako česnek.
Česnekocibule
Je také známá jako cibule poschoďová nebo sečka živorodá.
Pěstuje se především pro křehké a jemné listy, malé chutné cibulky a aromatické
pacibulky. Její zvláštností totiž je, že se na horním konci stvolu vytvoří
korunka z pacibulek, které se skloní k zemi a posléze zakoření. Tím se
rozmnožuje.
Zimní
V některých oblastech se této cibuli říká ošlejch či sečka
sibiřská. Je to vytrvalá a mrazuvzdorná rostlina, která raší velmi brzy z jara
a lze ji použít místo pažitky nebo podobným způsobem. Chutné jsou drobné
protáhlé cibulky, které rostou v trsech. V červenci a srpnu kvete bílými květy.
Perlovka
Listy připomíná pór, ale v půdě vytváří drobné bílé
stříbřitě šupinaté cibulky. Používá se do zeleninových salátů nebo se nakládá,
protože se nedá příliš dlouho skladovat. Je to trvalka, ale rozmnožuje se pouze
drobnými cibulkami, které dozrávají v červenci a v srpnu. Ve stejné době je
také můžeme vysazovat.
ireceptar.cz