Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's



Trávící potíže představují velkou skupinu zdravotních problémů, které nám běžně znepříjemňují život. Dá se tam řadit nechutenství, nadýmání, zácpa či průjem. V řadě těchto potíží, obzvláště mírnějšího charakteru nemusíme hned sahat po lécích, ulehčit může i pití bylinkových čajů, které můžeme někdy pít samostatně, někdy se vyskytují ve směsích.

Na začátek uvedeme několik charakteristik obsažených látek v léčivých rostlinách, se kterými se můžete setkat –  silice, hořčiny a třísloviny.

Silice jsou etherické oleje, které jsou těkavé ve vodě nerozpustné, jsou to látky, které mají hořce olejovou chuť. Pro svoje působení na organismus našly uplatnění ve výrobě léčiv. Hořčiny jsou podle obecné definice hořké rostlinné látky mající různou chemickou strukturu. Dráždí chuťové receptory, zvyšují chuť k jídlu a vůbec obecně zlepšují trávení. Třísloviny neboli taniny jsou podle složení polyfenoly, které mají trpkou a svíravou chuť. Jejich charakteristickým rysem je, že sráží proteiny neboli bílkoviny, svoje uplatnění našly v léčbě průjmů. 

A nyní k jednotlivým bylinkám.

Fenykl (Foeniculum vulgare)
Fenykl, z něhož se používá plod, je hlavně užitečný pro své účinky mírnící nadýmání. Dále podporuje trávení, správnou činnost střev, ale také tvorbu mateřského mléka (proto se s ním můžeme setkat ve směsích pro kojící matky). Působí i mírně spasmolyticky, což znamená, že mírní křeče, což pomáhá při nadýmání. Jako hlavní účinné složky obsahuje silice, což se rovněž projevuje tím, že díky nim napomáhá zlepšovat vykašlávání. Dále obsahuje furanokumariny, mastný olej a cukry.

Lípa srdčitá (Tilia cordata)
Z lípy srdčité se sbírá květ. Je známa díky obsahu silic a slizů pro své přiznivé působení při nemocech dýchacích cest. Dále obsahuje třísloviny a glykosidy. Důležité je, že pomáhá zlepšovat trávení. Také se používá pro lepší vypocení při nachlazení a horečce. Zvyšuje také vylučování moči. Odvar z květu lípy se dá použít i zevně, jako kloktadlo či přísada do koupele. 


Len setý (Linum usitatissimum)
Při zácpě je velmi užitečné semeno lnu setého. Díky obsahu slizů se dá velmi dobře použít jako šetrný prostředek ke zlepšení tohoto nepříjemného problému. Ze semen se připraví odvar, který se nechá určitou dobu, zhruba dvě hodiny vyluhovat, pak se zamíchá a vypije, maximálně jeden šálek denně

Máta peprná (Menthae piperitae)
Velmi známá při trávicích potížích je i bylinka máta peprná, používá se z ní nať a list. Čaj z máty pozitivně ovlivňuje zažívání, protože kladně působí na vylučování žaludečních šťáv, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Jeho charakteristickou chuť mu dává hlavní složka, menthol. Dále máta peprná obsahuje silice, flavonoidy, třísloviny, triterpeny a organické kyseliny.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)
I když je meduňka lékařská známá pro své dobré zklidňující účinky, pomáhá také při nadýmání a rovněž i migrénách, bolestivé menstruaci či u chronických zánětů žlučníku. Z účinných složek obsahuje silice, flavonoidy a další.

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)
Další bylinkou je řepík lékařský, kde se používá nať. Řepík podporuje zažívání a dále správnou činnost jater, žlučníku a střev. Působí i protizánětlivě a hojivě, proto se dá použít jako obklad či koupel při různých vyrážkách, nehojících se ranách či popáleninách. Dá se použít i jako kloktadlo. K hlavním účinným složkám patří flavonoidy, triterpeny, silice a další. 

Senna (Cassia senna)
Při léčbě zácpy je také velmi oblíbená bylinka senna, kde se používají listy či lusky. Je třeba mít na paměti, že čaj z lusků je silnější než čaj z listů. Dále je třeba mít na mysli, že čaj ze senny je třeba užívat pouze příležitostně, protože se jedná o tzv. kontaktní projímadlo (působí tak, že dráždí stěnu střevní a dojde k vyprázdnění) a tudíž při častém užívání dojde ke snižování účinku a vytvoření návyku na toto projímadlo, což se bohužel objevuje u řady žen, které se snaží za každou cenu zhubnout. Z účinných látek obsahuje flavonoidy, glykosidy, minerální látky a další. Ve projímavých směsích se může objevovat například s chaluhou, černým bezem či břízou.

Mateřídouška (Thymus serpyllum)
Při plynatosti a kolikách může pomoci čaj z mateřídoušky, kde se sbírá nať. Dále mateřídouška podporuje vylučování žaludečních šťáv a obecně podporuje zažívání. Z obsažených látek lze uvést silice (které ji dodávají charakteristickou vůni), třísloviny, hořčiny a flavonoidy.

Na závěr se ještě zmíníme o možnosti uplatnění léčivých rostlin u průjmu. Zde se nepoužívají jednotlivé bylinky, spíše jejich směsi. Jsou to léčivé rostliny s obsahem tříslovin, flavonoidů či silic, které chrání sliznici žaludečního traktu, působí protizánětlivě a uvolňují křeče. Z těchto rostlin lze uvést heřmánek, šalvěj, mátu, lékořici či toten krvavec.

Nakonec obecné upozornění – v případě vážnějších zdravotních stavů je třeba jejich uživání pečlivě zvážit, eventuelně se poradit s lékařem. Jako příklad lze uvést například neprůchodnost střev, kdy by se léčivé rostliny neměly vůbec užívat. Redukční směsi s projímavým účinkem by se neměly užívat v období kojení, těhotenství a u osob s onemocněním srdce a ledviny doprovázených otoky. Z dalších nemocí lze uvést akutní formy žaludečního kataru, překyselení žaludku, pálení žáhy, pocit plnosti žaludku, čerstvý vřed dvanáctníku nebo žaludku, Crohnova choroba, těžké poškození jaterních funkcí, přecitlivělost na některou složku přípravku (kromě posledního upozornění, které je obecné, toto platí hlavně u směsí, určených pro léčbu zažívacích potíží, kde lze z uvedených bylin nalézt fenykl, řepík, heřmánek nebo mátu).
 celostnimedicina.cz

0 komentářů:

Okomentovat