VÝŽIVA V SOULADU S ROČNÍMI DOBAMI PODLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY
K
vytvoření výživy podle pěti elementů postupně došlo v průběhu několika set let
praktikování tradiční čínské medicíny (TCM). Cílem výživy podle pěti elementů
je pomocí energeticky vyvážené stravy vybudování zdravého organizmu a tím i
prevence nemocí. Energeticky vyrovnaná strava z čínského pohledu znamená příjem
potravin různých chutí, energií a funkcí v lidském těle a výběr jídel v souladu
s Vaší konstitucí a potřebami organizmu.
V TCM výživě se nejprve rozlišují dvě protikladné a
doplňující se energie jin a jang, dále termické působení jednotlivých potravin
a nejdetailnější je rozdělení všech potravin podle jejich příslušnosti k
jednotlivým elementům.
Jin - jang

Termické působení potravin
Termické působení potravin představuje jejich schopnost
vyvolávat pocity chladu nebo tepla v lidském organizmu. V praxi čínská medicína
rozlišuje 5 možných energií, a to studená (silný jin), horká (silný jang),
chladná (jin), teplá (jang) a neutrální. Pozor, tyto popisy však neodpovídají aktuálnímu
stavu potraviny. Takto například při jezení feferonky právě vytažené z lednice
(je studená) do organizmu přesto přijímáme potravinu, která rychle navazuje
pocit horka. Znalost teorie termického působení potravin je prakticky
využitelná při vaření v souladu s ročními obdobími i při přípravě harmonizující
stravy pro určitý konstituční typ. Takto logicky v chladnou a vlhkou zimu
připravujeme více zahřívajících jídel a naopak v suchém a horkém létě jídla s
převahou chladivé energie. Pro zimomřivé jin typy opět zahřívající polévky,
omáčky a pečená jídla, zatímco horkokrevní lidé budou prospívat na salátech,
syrovém ovoci a zelenině nebo jídlech jen krátce tepelně upravovaných.
K chladnějším potravinám patří například rajčata, okurky,
banány, kiwi, jogurty a minerální vody. Neutrální energii dodávají luštěniny,
mrkve, ořechy, máslo, brambory. K zahřívajícím potravinám patří například
pohanka, ostrá koření, grilovaná masa.
Termické působení jednotlivých potravin není konstantně
dáno, ale mění se vlivem způsobu použité kuchyňské úpravy a použití
dochucujících ingrediencí.
Pět elementů
Pět elementů: dřevo, oheň, země, kov a voda představuje 5
energetických kvalit, které najdeme všude okolo nás. Podle TCM se tyto
jednotlivé elementy navzájem podporují a v přesně daném pořadí střídají v
průběhu dne, roku i lidského života. Pro přípravu zdravotně prospěšného jídla
je ideální při vaření napodobovat tento proces následnosti. Prakticky to
znamená přípravu vyrovnaného jídla, obsahujícího všech 5 elementů a v ideálním
případě i přidávání jednotlivých surovin v receptu podle správného pořadí.
Každému elementu se dále připisuje určitá chuť, působení v organizmu, odpovídá
určitým orgánům, emocím a pocitům.
VÝŽIVA V PRŮBĚHU DNE, ROKU A ŽIVOTA
Jaro

Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti,
která podporuje energii jater. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní
energie jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Ideální podporou
jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a
mléčných výrobků. V tomto ročním období je třeba omezit solení.
Nejvhodnější kuchyňská úprava: napařování
Příklad potravin typických pro element dřevo:
Obiloviny: pšenice, špalda
Zelenina a ovoce: pickles (nakládaná zelenina), klíčky,
čerstvé bylinky, saláty, ovoce kyselejší chuti (jablka, višně)
Živočišné bílkoviny: zakysané mléčné produkty
Ostatní: šípkový, meduňkový nebo slézový čaj
Léto

Nejvhodnější kuchyňská úprava: šetrné smažení
Příklad potravin typických pro element oheň:
Obiloviny: pohanka, amarant
Luštěniny: červené fazole
Zelenina a ovoce: špenát, kapusta, čekanka, rukola, mangold,
listy pampelišky, brusinky
Živočišné bílkoviny: grilované maso
Ostatní: oregano, muškát, kakao
Pozdní léto
Je doba dozrávání, úrody a rovnováhy. Tento čas představuje
střed všeho dění, v lidském životě "úrodu" a plné užívání si toho co
jsme dosáhli. Zastupujícím elementem je země, která vedle pozdního léta v
průběhu roku propojuje i jednotlivé elementy. Tyto přechody "Doyo"
představují 4x v roce 18 dnů vždy mezi elementy dřeva, ohně, kovu vody a dřeva
tj. přechody mezi jarem, létem, podzimem, zimou a dalším jarem. V průběhu dne
země představuje odpoledne. Země je vyjádřena sladkou chutí (pro ty, kteří by s
mým článkem chtěli argumentovat ve prospěch koláčů či Coca-Coly doplňuji, že
zde popisuji přirozenou sladkost ovoce, zeleniny a obilovin!) a prakticky
představuje velkou část běžné každodenní stravy. Podle TCM země rozděluje
tekutiny v organizmu, zajišťuje elasticitu tkání a svalů, zvlhčuje, přináší
pocit nasycení. Žaludek, slezina a slinivka jsou zastupující orgány země,
jejichž hlavním úkolem je trávení a vstřebávání, tj. praktické získávání
energie z přijaté stravy. Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje
rychlé jezení, fast food strava (hamburgery apod.), chemická aditiva v potravinách
i potraviny, oslabené dlouhým transportem. Naopak příznivě na naše trávení a
uvedené orgány působí, jíme-li s chutí a v klidu.
Nejvhodnější kuchyňská úprava: krátké povaření (do 10ti
minut)
Příklad potravin typických pro element země:
Obiloviny: sladká rýže, kukuřice, quinoa
Luštěniny: hrách, cizrna
Zelenina a ovoce: sladce chutnající druhy zeleniny jako dýně
a mrkve, sladká jablka, hrušky
Živočišné bílkoviny: mléko, smetana
Ostatní: oleje, vanilka, med, rozinky, mandle, tofu
Podzim

Nejvhodnější kuchyňská úprava: delší vaření
Příklad potravin typických pro element kov:
Obiloviny: dlouhozrnná rýže
Luštěniny: bílé fazole
Zelenina a ovoce: ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubny,
cibule, křen, pažitka, česnek
Živočišné bílkoviny: sýry s modrou plísní, zaječí maso
Ostatní: mátový čaj, chilli
Zima
Je symbolizována elementem vody. V životě člověka tento
element představuje stáří a klid, ale také moudrost a vnitřní bohatství. V
rozsahu dne element vody zastupuje noc. Typickou chutí je slaná, jenž najdeme
ve všech "mořských" produktech. Odpovídající orgány ledviny a močový
měchýř jsou zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je třeba v zimě tyto
ochraňovat pomocí zahřívajících jídel (a teď si představte, co v našem těle
nadělá všechno to tropické ochlazující ovoce anebo zmrzliny pojídané v zimě!).
Z tohoto pohledu jsou i původně u nás typické "křížaly" v zimě
energeticky vhodnější než čerstvé ovoce. Dobře ochráněné a v teple udržované
ledviny nám zajišťují vitalitu. K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější
polévky, "jídla vařená v jednom hrnci", zapečená jídla, kompoty a
vařené obiloviny. Typické potraviny vody jsou mořské i sladkovodní ryby.
Nejvhodnější kuchyňská úprava: pečení
Příklad potravin typických pro element voda:
Obiloviny: divoká rýže, kroupy
Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí
Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody
Poučení z čínské dietologie:
Na otázky typu jsou jablka nebo hrušky zdravější?, je lépe
jíst vařenou nebo syrovou stravu?, je vhodné pravidelně jíst ostrá koření? ....
neexistují absolutní odpovědi.
Každý z Vás je osobnost s určitým genetickým základem,
prostředím, ve kterém nyní žije, lidmi, kteří jej obklopují a především
zdravotní kondicí, formovanou dosavadním životním a stravovacím způsobem.
Správná výživa je komplexní problematika, a její doporučování vždy musí
vycházet z konkrétního zdravotního a konstitučního stavu každého jednotlivce.
Při postupně zlepšující se výživě a tím i zdravotním stavu
bude každý z Vás lépe cítit energie, jež mu jednotlivé potraviny a jídla
dodávají a přispívají tak k všeobecné pohodě a tedy i pocitu zdraví.
celostnimedicina.cz
0 komentářů:
Okomentovat