Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's


Domácí semínkový chléb pečený v troubě



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300g hladké pšeničné mouky (nebo také ječné), 200g celozrnné žitné mouky, 1/2 kostičky kvasnic (nebo 1sáček sušeného droždí), 3 lžičky soli, 1 lžička cukru, 3 lžíce sluneč. oleje, 2 lžíce octa (může být i jablečný), 400 ml teplé vody, 5 hrstí ovesných vloček, semínka dle chuti - lněné, slunečnicové, dýňové, kmín celý



POSTUP PŘÍPRAVY

Do misky dáme 5 hrstí ovesných vloček, přisypeme semínka - podle oka - lněné + slunečnicové + dýňové a trochu celého kmínu, to zalijeme 250 ml teplé vody a zakryjeme poklicí. Necháme půl hodiny odstát. 
Po půl hodině přidáme sůl, olej, ocet, kvásek ( 1/2 kostičky kvasnic + lžička cukru + 150 ml teplé vody ), prosátou hladkou a žitnou mouku. Vypracujeme těsto, které necháme 1 - 1 1/2 hodiny přikryté utěrkou kynout.
Pak vyložíme formu na biskupský chlebíček pečícím papírem a přendáme těsto, které necháme ve formě ještě půl hodiny kynout. Před vložením do trouby potřeme chléb vodou. 
Pečeme při 180 stupních 50 - 60 minut. U elektrické trouby i déle. Po upečení kůrku potřeme opět vodou.














































0 komentářů:

Okomentovat