Ukaž mi tvé nehty a já ti povím, co jíš
Věděli
jste, že podle stavu nehtů se dá zjistit, které živiny tělu chybí? Lámavé,
tenké nehty mohou napovídat o zažívacích potížích, např. o nedostatku
žaludečních kyselin nebo potížích se slinivkou. Nebo jednoduše nedostatek
biotinu, vitaminu A, vápníku či nenasycených mastných kyselin, může být na
vině.
Dalším typickým příkladem nedostatku živin jsou bílé fleky
na nehtech. Důvodem je nedostatek zinku a vápníku. Zvlnění nehtu může vypovídat
o zhoršeném příjmu živin, což souvisí opět se zažívacími potížemi. Nebo může
být důvodem zvýšená spotřeba železa či potíže s detoxikací.
Co dělat, jestliže naše nehty tyto na tyto příznaky ukazují?
Určitě vhodnější varianta než cíleně přidávat chybějící
prvky, je zaměřit se na celkové vylepšení naší stravy. Základem je konzumace
celozrnných produktů. Právě tyto se vyznačují vysokým podílem minerálů. Tj.
např. celozrnné pečivo s kváskem a obilniny jako pohanka, quinoa, jáhly,
amarant, ovesné vločky, celozrnná rýže. Ale také luštěniny jako cizrna, čočka
či fazole. Výborným zdrojem minerálů vedle luštěnin a obilnin jsou ořechy a
semena. Např. vlašské ořechy nebo dyňová semena, sezamová a slunečnicová jsou
hotovou minerálovou bombou. Možná málo kdo ví, že vysoký obsah železa a vápníku
má zelená zelenina jako brokolice, listová zelenina a zelené bylinky.
Nezapomínejme ani na tofu a sojové mléko. Ten kdo koketuje s řasami
sladkovodními i mořskými, koná svým nehtům veliké dobro!
I živočišné zdroje jsou výživou pro nehty jako mléčné
produkty, vejce, hovězí maso. Tady prosím, ale buďme opatrní. Nadměrná
konzumace těchto produktů může naopak vést k překyselení a k postupné ztrátě
důležitých minerálů.
Co je největším nepřítelem pro naše nehty?
Vysoká konzumace všech produktů obsahující bílý cukr a bílou
mouku nejvíce ovlivňuje hospodaření našeho těla s minerály. I taková oblíbená
jídla jako pizza a špagety mohou být za sníženou kvalitu nehtů zodpovědná. Také
pozor na všechny slazené nápoje v láhvích a v plechovkách.
I v tomto článku se potvrzuje přísloví, že nejen za naše
zdraví, ale i krásu je naše strava zodpovědná v plném rozsahu. Proto
přemýšlejme vždy o tom, co dáváme do úst. Jaké následky dané sousto pro naše
tělo má. A jestli se máme rádi, tak se snažme, aby následky byly vždy
pozitivní.